Second openCypher Implementers Meeting - 10 May 2017

This is the second face-to-face meeting for people, projects and organizations who are interested in

  • implementing part or whole of the Cypher graph query language, including current implementers
  • the design and development of a standard declarative query language for graph databases, and want to see how Cypher could evolve to reach that goal

oCIM is a conference organised by the openCypher project.

Group photo of the participants at the oCIM 2 conference.

Agenda

All slide presentations from the conference are now publicly available to download, see the below links. A zipped archive of all presentations may be downloaded here.

On Tuesday 18th of April we held an open Agenda Call, during which the following agenda was outlined:

09:00

Coffee

30 mins

Session: Formalizing the openCypher Implementers Group (oCIG) (Chair: Mats Rydberg)

09:30

Introduction & Status Report (slides)

Stefan Plantikow (Neo4j)

15 mins

09:45

Updated CIP/oCIG Process (slides)

Alastair Green (Neo4j)

15 mins

10.00

Session: CIPs (Chair: Alastair Green)

60 mins

CIPs proposed for approval by oCIG:

11:00

Break

15 mins

Session: CIPs & Specification (Chair: Stefan Plantikow)

11:15

Regular Path Queries (RPQs) (slides)

Tobias Lindaaker (Neo4j)

30 mins

11:45

Formal specification of Cypher (slides)

Nadime Francis (University of Edinburgh)

15 mins

12:00

Lunch

60 mins

Session: openCypher Implementations (Chair: Petra Selmer)

13:00

Implementation in Prolog (slides)

Jan Posiadała (Scott Tiger)

15 mins

13:15

Cypher for Apache Spark (slides)

Mats Rydberg (Neo4j)

15 mins

13:30

The ingraph project and incremental evaluation of Cypher queries (slides)

Gábor Szárnyas, József Marton (Budapest University of Technology and Economics)

15 mins

13:45

Neo4j implementation changes (slides)

Mats Rydberg (Neo4j)

15 mins

14:00

Break

15 mins

Session: openCypher Artifacts (Chair: Petra Selmer)

14:15

Mode of collaboration (slides)

Alastair Green (Neo4j)

5 mins

14:20

Web-based Cypher editor in relationship to openCypher (slides)

Dmitry Vrublevsky (Neueda)

15 mins

14:35

openCypher TCK (slides)

Gábor Szárnyas (Budapest University of Technology and Economics)

10 mins

14:45

openCypher grammar and parsers

15 mins

openCypher perspective on parsing and grammar

Mats Rydberg (Neo4j)

openCypher Artifacts & Best Practices

Open discussion

15:00

Break

15 mins

15:15

Session: Multiple graphs (Chair: Mats Rydberg)

75 mins

User requirements (Frank Smit's slides, Matt Toy's slides)

Identification and addressing (slides)

Alastair Green (Neo4j)

Syntax and semantics (slides)

Stefan Plantikow (Neo4j)

16:30

Break

15 mins

Session: Cypher Improvement Requests (CIRs) and developing ideas (Chair: Stefan Plantikow)

16:45

Discussion on grouping semantics

25 mins

Presentation by Scott Tiger (slides)

Presentation by József Marton (slides)

Open discussion

17:10

Sorting lists (slides)

József Marton (Budapest University of Technology and Economics)

10 mins

17:20

Future oCIM Topics (slides)

Stefan Plantikow (Neo4j)

15 mins

Cypher relationship to SQL

Expression subqueries

Pattern matching iso-/homomorphism

Participant proposals

17:35

Closing & Next Meeting

10 mins

17:45

End

18:30

Dinner

Logistics

The second oCIM will be held at etc.venues Marble Arch at Garfield House, 86 Edgware Road, W2 2EA in London, United Kingdom, on Wednesday the 10th of May 2017.