First openCypher Implementers Meeting - 8 February 2017

This is the first face-to-face meeting for people, projects and companies who are interested in

  • implementing part or whole of the Cypher language, including current implementers (there are now approaching ten projects or products, commercial and research)
  • the design of a standard declarative query language for graph databases, and want to see how Cypher could evolve to help that goal

Topics

The conference will comprise talks in areas such as:

  • Demonstrations and talks by implementers
  • Cypher conformance testing with the Technology Compatibility Kit
  • Round table discussions on how to approach possible new major features in areas such as
    • Named graphs, multiple graphs and views
    • Improved schema and constraints
    • Stronger typing
    • Conjunctive regular path queries (CRPQs)
  • Cypher gaps, annoyances and improvements
  • How to broaden involvement in the Cypher Improvement Proposal process, and how to progress towards a formal standard, e.g. work on semantic specification.

The detailed programme of events may be found here.

Logistics

The meeting will be kindly hosted by SAP, in their HQ in Dietmar-Hopp-Allee 16, 69190 Walldorf, Germany, on Wednesday the 8th of February 2017.

The dinner will be had in Restaurant Tournedo, in Schwetzinger Str. 92, 69190 Walldorf.

Programme

The conference is a one-day event, which follows the programme below.

A PDF version of the programme may be downloaded here.

09:00

Coffee

30 mins

Chair: Tobias Lindaaker

09:30

Introduction

(slides)

Alastair Green (Neo)

15 mins

09:45

openCypher Artefacts

(slides)

Mats Rydberg (Neo)

15 mins

10:00

Graph Pattern Matching in SAP HANA

(slides)

Marcus Paradies (SAP)

15 mins

10:15

Cypher in JetBrains IDE

(slides)

Dmitry Vrublevsky (Neueda)

15 mins

10:30

Incremental Graph Queries for Cypher

(slides)

Gábor Szárnyas, József Marton (Budapest University of Technology and Economics)

30 mins

11:00

Break

30 mins

Chair: Petra Selmer

11:20

Neo4j Cypher Implementation

(slides)

Andres Taylor (Neo)

25 mins

11:45

Redis Graph

(slides)

Roi Lipman (Redis Labs)

15 mins

12:00

QUIL

(slides)

Stefan Plantikow (Neo)

15 mins

12:15

Dgraph

(slides)

Tomasz Zdybał (Dgraph)

15 mins

12:30

Language Integration: SQL, GraphQL, and Tinkerpop

(slides, BitNine slides)

Open discussion
Moderator: Alastair Green (Neo)

30 mins

13:00

Lunch

60 mins

Chair: Mats Rydberg

14:00

The case for Multiple Graph Querying

(slides)

Alastair Green (Neo)

15 mins

14:15

Extended Property Graphs and Cypher on Gradoop

(slides)

Martin Junghanns (University of Leipzig)

15 mins

14:30

Multiple Graphs: Evolving Cypher

(slides)

Stefan Plantikow (Neo)

20 mins

14:50

Views on Cypher

(slides)

Hannes Voigt (TU Dresden)

10 mins

15:00

Break

30 mins

Chair: Alastair Green

15:30

Language Evolution: Future Features

(slides)

30 mins

Schema and Constraints

Mats Rydberg (Neo)

Subqueries

Petra Selmer (Neo)

Isomorphic Matching

(Oskar's slides)

Stefan Plantikow (Neo), Oskar van Rest (Oracle)

CRPQs

Tobias Lindaaker (Neo)

What else? Other ideas?

16:00

Natural Language and Formal Specifications of Cypher

(slides)

Paolo Guagliardo, Nadime Francis (University of Edinburgh)

20 mins

16:20

Language Evolution: Conformance and Extension

(slides)

30 mins

TCK  / Specification

Mats Rydberg (Neo)

Vendor Extensions

Tobias Lindaaker (Neo)

CIP Process -- Involvement

Petra Selmer (Neo)

16:50

Wrap-up and future meetings

Alastair Green, Stefan Plantikow (Neo)

10 mins

17:00

End

19:30

Dinner